Permanente vorming "Actuele filosofie"

Permanente vorming Actuele Filosofie 2019

De vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschap van de Universiteit Gent richt elk jaar een permanente vorming "Actuele filosofie" in.

De cyclus van het academiejaar 2018-2019 heeft als thema 'Zonder wet, geen zonde'.

De lezingen veronderstellen geen specifieke voorkennis.

De lezingen zijn gratis bij te wonen.

Wie het officiële diploma van nascholing / Permanente Vorming wil, dient zich in te schrijven via de Studenten-administratie
en betaalt het administratieve bedrag van 300 euro, via de Afdeling Studentenadministratie en Studieprogramma’s

De lezingen vinden wekelijks plaats tussen 12 februari en 2 april 2019 , telkens op dinsdag van 19u30 tot 21u30. Telkens in Auditorium 4 Jaap Kruithof,  Faculteit Letteren en Wijsbegeerte, Blandijnberg 2, 9000 Gent.

Zonder wet, geen zonde?

Het was Dostoievski die in De Gebroeders Karamazov stelde: “Als God dood is, is alles geoorloofd”. Velen hebben deze gedachte hernomen, ze gedraaid en gekeerd in allerlei richtingen. Jacques Lacan, in zijn terugkeer naar Freud, maakte er ogenschijnlijk het tegengestelde van: “Quand Dieu est mort, plus rien n’est permis”.

In deze lezingenreeks onderzoeken we, binnen het ruime kader van Law & Humanities, het verband tussen wet, moraliteit, en subject.
De titel “Zonder wet, geen zonde” zinspeelt op de mogelijkheid dat er geen moraliteit is zonder wet.
Misschien is dat zo, maar wat wordt dan precies bedoeld met “wet”? En wat met moraliteit?
Wat is het verband tussen de morele wet, zo treffend verwoord door Kant als categorische imperatief, in vergelijking met de wetten die onze collectieve ruimte reguleren?
Wat betekent de dimensie van de wet voor de constitutie van een menselijk subject? Wat is in dit verband kenmerkend voor onze Westerse geschiedenis, in vergelijking met niet-Westerse culturen?

We laten filosofen, clinici, juristen, literatuurwetenschappers en cultuurhistorici aan het woord.

PROGRAMMA 'Zonder wet geen zonde'

12 februari 2019

Gertrudis Van de Vijver en Emiliano Acosta (Ugent): “Waar de wet de mogelijkheid is”

19 februari 2019

Bart Vandenabeele (Ugent): “Doodzonde: over kunst, kitsch en quatsch”

26 februari 2019

Angela Condello (Philosophy of Law, Torino): “Force of law” (in English)

05 maart 2019

Ariane Bazan (ULB): “Waar schuld niet kan treffen, kan een mens niet leven”

12 maart 2019

Bart Dessein (Ugent): “De confucianistische samenleving: tussen moraal en wet”

19 maart 2019

Marc Boone (Ugent): “Pluriformiteit van wetten in de middeleeuwen: element van de Westerse Sonderweg”

26 maart 2019

Benjamin De Vos (Ugent): “‘Paulus: voorbij wet en zonde?”

02 april 2019

Frederick Dhondt (VUB): “De grootste zonde in het droit public de l’Europe (17de-18de eeuw): de universele monarchie tussen recht en politieke retoriek.”

Voor vragen contacteer:

PEV2018

In het archief vind je info over de permanente vormingen van de voorbije jaren.